Zdecydowanie najszybszą przekąską od czasu jak pojawiło się gotowe ciasto francuskie są paróweczki zawinięte w to ciasto z dodatkiem sera. Jednak czasem lubię się pobawić i wrócić do dawnego smaku parówek w cieście drożdżowym. Przygotowuje się je nieco dłużej ale dla odmiany czasem warto.
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 kostki masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
ok. 30g drożdży
sól
Dróżdże mieszamy ze śmietaną i pozostawiamy na chwilę aż zaczną pracować. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto które należy następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Następnie kroimy ciasto i według naszego uznania zawijamy w nie parówki. Do wnętrza można dodać też np. żółty ser. Zawinięte parówki smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczenie zajmie około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz