wtorek, 14 stycznia 2014

CIASTECZKA KORZENNE Z KAJMAKIEM

Jeszcze jeden świąteczny i korzenny przepis. Pyszne ciasteczka korzenne które bardzo długo zachowały swoją świeżość :)



Składniki:
250g mąki
175g masła
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 paczka przyprawy korzennej
1 łyżka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie skladniki razem lączymy - masło musi być miękkie. Ciasto wyjdzie dosyć klejące, ale właśnie takie musi być. Następnie umieszczamy ciasto w foremce albo po prostu łyżką na blasze formujemy kształt przypominający krążki. Moje pieczone były na blasze do mini tarty (kształtem przypomina muffinkową ale jest bardziej płaska) stąd ich kształt. Ciastka pieczemy ok. 20 minut.

Po wystudzeniu na wierzch kładziemy masę kajmakową wymieszaną z ulubionymi bakaliami i polewamy rozpuszczona czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz