środa, 10 lipca 2013

RACUCHY

Troszkę borówek niezużytych do muffinek zostało więc szybkie spojrzenie do lodówki w której znalazłam drożdże...żal nie wykorzystać okazji i nie zrobić racuchów dla odmiany zamiast z jabłkami to z borówkami właśnie.
Składniki:
ok. 150 g mąki
20 g drożdży
3-4 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
szczypta soli
jajko
Z drożdży, letniego mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn który pozostawaimy przez chwilę żeby zaczął ładnie pracować. Nastepnie mieszamy z pozostałymi składnikami i dalej pozostawiamy ciasto. Kiedy stwierdzimy że ciasto już nam ładnie pracuje i wyrasta dodajemy owoce i smażymy na patelni na oliwie. Po odsączeniu na papierowym ręczniku i posypaniu cukrem pudrem racuchy są gotowe do jedzenia :)


U mnie też kilka pierwszych usmażonych było bez niczego stąd po prawej racuchy bez nadzienia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz