czwartek, 18 lipca 2013

TARTA Z BROKUŁAMI I KALAFIOREM

Uwielbiam wiosnę i lato nie tylko za cudowną pogodę ale także ze względu na bogactwo owoców i warzyw które mogą zagościć na talerzu.
Dziś sposób na tartę z warzywami, u mnie to były brokuły i kalafior ale wrzucić można praktycznie wszystko na co ma się ochotę.
CIASTO:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
sol, pieprz, ewentualnie zioła
odrobina wody
Ze składników zagniatam ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu wałkujemy, wykładamy formę wraz z brzegami i nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Można ją czymś obciążyć żeby ciasto się nie unosiło jednak ja tego nie robię - kiedy wykładam nadzienie na gorące ciasto wtedy samo opada.
Po podpieczeniu układamy podgotowane różyczki brokuła i kalafiora oraz wrzucamy podpieczone skwarki boczku lub wędliny. Całość zalewamy masą złożoną z 2 jajek oraz 400 g kwaśnej śmietany z przyprawami (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa) i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż masa jajeczna dobrze się zetnie.

1 komentarz: