poniedziałek, 19 sierpnia 2013

SZARLOTKA

Dzisiaj kolejne pyszne ciasto owocowe. Na szczęście jabłka są dostępne przez cały rok i zawsze można zrobić sobie taką przyjemność :)
Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Nieco więcej niż połowę wykładamy na dno blachy. Na to układamy starte jabłka (ok. 6-7 sztuk) zmieszane z cynamonem i kilkoma łyżkami cukru. Całość przykrywamy pozostalym ciastem, najlepiej spłaszczać ciasto na ręce i układać kawałkami. Wstawiamy do piekarnika.
Świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i śmietaną.
A w wersji na zimno wygląda tak:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz