poniedziałek, 13 stycznia 2014

PIERNICZKI

Co prawda już po świętach ale przepis na pyszne pierniczki zawsze się przyda. A może ktoś zatęskni za tym smakiem w ciągu roku...


Porcja jest dość duża, u mnie w tym roku z połowy wyszły trzy całkiem pełne puszki z piernikami (takie po duńskich ciasteczkach ;)) Ciasto warto zrobić wcześniej nawet o kilka tygodni ale po 1,5 tygodnia pierniki też były całkiem smaczne.

Składniki:
500g miodu
500g cukru
250g masła
1,5 kg mąki
3 paczki przypraw korzennych
1 łyżeczka sody
1 proszek do pieczenia
3-4 łyżeczki kakao
5 jajek

Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i roztapiamy z dodatkiem 4 łyżek wody a następnie dolewamy gorący karmel (2 łyżki wody zagotowujemy z 2 łyżkami cukru na brązowy kolor).
Mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty i dodajemy do nich przestudzoną masę. Następnie wbijamy po jednym jajku dokładnie mieszając. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie ląduje w garażu).

Później zostaje nam tylko rozwałkowywać ciasto podsypując mąką i wycinać dowolne kształty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz