Jakiś czas temu dostałam dość sporą porcję jabłek i codzienne myślałam jak je wykorzystać. Jednym z pomysłów okazała się sałatka śledziowa. I choć dodaję do niej 1-2 jabłka w zależności od ich wielkości to od tamtego czasu często gości na moim stole.
Składniki:
500 g filetów śledziowych w oleju (polecam śledziki w słoiku - są mniej słone)
4 jajka ugotowane na twardo
1 średnie jabłko ze skórą
puszka groszku
1 średni por (jasna część)
2-3 łyżki majonezu
1 średni por (jasna część)
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
sól, pieprz
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Sałatka świetnie smakuje po kilku godzinach kiedy smaki połączą się ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz