Jak sezon na jabłka to na całego. Na obiad warto sobie czasem przypomnieć smaki dzieciństwa i zrobić coś z dawnych lat. Może tym razem jabłka w cieście?
SKŁADNIKI:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mąka
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozmieszać z mlekiem i wodą. Dodać sól, proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąki aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko przemieszać.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w plasterki i zanurzamy w przygotowanym cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone i odsączone z tłuszczu jabłka podajemy z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz