środa, 28 września 2016

JABŁKA W CIEŚCIE

Jak sezon na jabłka to na całego. Na obiad warto sobie czasem przypomnieć smaki dzieciństwa i zrobić coś z dawnych lat. Może tym razem jabłka w cieście?



SKŁADNIKI:

3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mąka

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozmieszać z mlekiem i wodą. Dodać sól, proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąki aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko przemieszać.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w plasterki i zanurzamy w przygotowanym cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone i odsączone z tłuszczu jabłka podajemy z cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz