Zawsze knedle kojarzyły mi się z daniem sezonowym nadziewanym różnego rodzaju owocami. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i podstawą nadzienia okazały się pieczarki.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
Nadzienie:
200 g pieczarek
1 cebula
2 kiełbaski myśliwskie
koperek
serek topiony
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie z ziemniaków odmierzamy 1/4 aby łatwiej było nam określić potrzebną ilość mąki. Wyjętą część ziemniaków zastępujemy mąką w proporcji połowa ziemniaczanej, połowa pszennej. Dodajemy jajko, sól pieprz do smaku i wyrabiamy ciasto, oczywiście dodając uprzednio wyjętą część ziemniaków.
Przygotowujemy farsz. Cebulę, pieczarki i kiełbasę drobno kroimy (ja rozdrobniłam je robotem) i smażymy na łyżce oleju, przyprawiając solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajemy serek topiony i posiekany koperek mieszając aż składniki się połączą i odstawiamy do ostygnięcia.
Z cista formujemy kule, spłaszczamy je na ręce, nadziewamy i ostrożnie zawijamy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu knedle są gotowe. Podajemy z boczkiem lub przesmażona cebulką.
P.S.
Jeśli zostanie nadzienia polecam wykorzystać je do pieczeni z indyka - świetnie pasuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz