niedziela, 11 sierpnia 2013

DOMOWY TORT ZE ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI

Na moim imieninowym stole w tym roku zagościł torcik z borówkami. Przygotowanie proste choć chwilę czasu zajmuje ale efekt bardzo smaczny. Zniknął w tempie błyskawicznym
Na biszkopt potrzebujemy:
4 całe jajka + 1 żółtko
150 g cukru
125g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem aż zbieleją, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ja zawsze sprawdzam gotowość ciasta metodą suchego patyczka :)
Ostudzony biszkopt przecinamy. Dolną warstwę nasączamy. Ja użyłam w tym wypadku dżemu z czarnej porzeczki zmieszanego ze spirytusem i odrobiną wody.
Ubijamy śmietanę 30% (500ml) z 2-3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Połowę śmietany wykładamy na przygotowaną dolna warstwę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową ciasta, którą następnie znów nasączamy przygotowanym dżemem. Nakładamy resztę śmietany i na to układamy owoce.
Pozostaje tylko całość zalać tężejąca galaretką i dobrze schłodzić.
Proste i smaczne.
A oto efekt:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz