niedziela, 11 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA A`LA MOUSAKA

Na obiadowym stole zawitała zapiekanka ispirowana trochę grecką mousaką.

Do przygotowania potrzebujemy:
1 cebulę
2-3 ząbki czosnku
2 cukinie
1 bakłażana
500g mięsa mielonego
puszkę krojonych pomidorów lub świeże pomidory
sól, pieprz, cynamon, oregano, zioła prowansalskie
1 żółtko, mąkę, mleko, masło i gałke muszkatołową na sos beszamelowy
starty żółty ser
Podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso mielone oraz pomidory. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cynamonu
Bakłażana i cukinię kroimy na plasterki. Baklażana solimy i odstawiamy żeby wyszła z niego gorycz. Następnie warzywa obsmażamy na patelni na oliwie.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwami bakłażan, cukinia, mięso mielone aż do wykończenia składników.
Rozpuszczmy łyżkę masła i dodajemy do niego ok 2 łyżek mąki, mieszmy, dodajemy mniej więcej szklankę mleka i zagotowujemy cały czas mieszając. Jak nasz sos zgęstnieje dodajemy soli, pieprzu i startą gałkę muszkatołową. Na koniec wrzucamy żółtko i energicznie mieszamy. Zalewamy naszą zapiekankę, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz