piątek, 1 listopada 2013

CIASTO KOKOSOWE

I jeszcze jeden przepis na ekspresowe ciasto które zasmakuje każdemu...naprawdę polecam
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia
1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki
1 cukier wanilinowy
400ml śmietanki 30% lub 36%
dodatkowo zmieszać 200g wiórków kokosowych z 1/2 szklanki cukru
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na biało, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i maślankę ubijając wszystko mikserem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę i na wierzch posypujemy wcześniej zmieszanymi z cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Zaraz po wyjęciu jeszcze gorące ciasto polewamy śmietanką i wkładamy do lodówki. Efekt jest niesamowity, powstaje pyszne wilgotne ciasto i każdy będzie się zastanawiał jak zostało przełożone kremem ;) Naprawdę warto spóbować...

6 komentarzy:

  1. Mniam, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! szybkie, a pewnie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gorące ciasto wkłada się do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorące ciasto zalewa się zimną śmietanką wiec jak wkłada się do lodówki nie jest już gorące, powiedziałabym że nie jest nawet ciepłe ale możesz jeszcze poczekać aż będzie zupełnie zimne ;)

      Usuń
  4. na ile stopni ?????

    OdpowiedzUsuń
  5. ja piekarnik zawsze ustawiam na 180 bez termoobiegu :)

    OdpowiedzUsuń