poniedziałek, 13 stycznia 2014

POTRAWKA Z KURCZAKA

Rosół to jedna z moich ulubionych "ekonomicznych" zup bo można jego składniki wykorzystać na kilka sposobów. I tak, o ile oczywiście mięso nie zniknie przy jedzeniu rosołu, możemy zrobić pyszną potrawkę z kurczaka - dla mnie smak dzieciństwa :)




2-3 łyżki masła roztapiamy i wrzucamy 3-4 łyżek mąki robiąc zasmażkę, następnie dolewamy do niej rosołu na tyle żeby mieć wystarczająca ilość sosu. Zagotowujemy cały czas mieszając żeby sos nam ładnie zgęstniał i nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dolewamy sok z cytryny (ok. połowy cytryny - najlepiej spróbować żeby nie było za kwaśne, jeśli się tak zdarzy wystarczy dosypać cukru). Na sam koniec polecam dorzucić jedno żółto energicznie mieszając - sos nabierze intensywniejszego koloru i aksamitności.

Do sosu dokładamy pokrojone mięso z kurczaka i całość podajemy z ryżem i groszkiem z marchewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz