czwartek, 5 maja 2016

CIASTO OWSIANE Z BAKALIAMI

Poszukując przepisów na zdrowsze słodycze natknęłam się na przepis na mazurek owsiany. Ciasto zrobiłam z drobnymi modyfikacjami i wyszło pyszne. Poniżej zdjęcia mojego wykonania znalezionego przepisu.


Składniki:
200 g płatków owsianych górskich 125 ml wrzątku 4 jajka 100 g czekolady (u mnie 50 g czekolady białej i 50 g czekolady karmelowej) 70 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki wiórek kokosowych 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 3 łyżki mąki ryżowej

... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2015/03/mazurek-bezglutenowy.html .
200 g płatków osianych górskich
125 ml wrzątku
4 jajka
70 g masła
60 g cukru pudru
4 łyżki wiórek kokosowych
150g bakalii (morele, rodzynki, śliwki, żurawina)
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia i napęcznienia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy namoczone wcześniej płatki, wiórki kokosowe oraz posiekane bakalie wymieszane z mąką. Na końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na mniejszą blaszkę (u mnie 21x30 cm) i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.
Po wystudzeniu polewamy ciasto przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi, żurawina i siekanymi orzechami.

Polewa:
100 g czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
200 g płatków owsianych górskich

... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2015/03/mazurek-bezglutenowy.html .
200 g płatków owsianych górskich 125 ml wrzątku 4 jajka 100 g czekolady (u mnie 50 g czekolady białej i 50 g czekolady karmelowej) 70 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki wiórek kokosowych 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 3 łyżki mąki ryżowej

... Autor: http://www.eksperymentalnie.com . Czytaj więcej http://www.eksperymentalnie.com/2015/03/mazurek-bezglutenowy.html .

2 komentarze: