niedziela, 19 lutego 2017

ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA PIECZARKAMI

Polecam pyszną, kruchą roladę z ciekawym pieczarkowym nadzieniem



Składniki:
pierś z indyka (ok. 1 kg)
serek ziołowy typu Almette
1 cebula
200 g pieczarek
2 kiełbaski myśliwskie
szczypiorek
papryka, sól, pieprz
zioła do drobiu

Przygotowujemy nadzienie. Cebulę, pieczarki i kiełbasę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju doprawiając solą i pieprzem.

Pierś z indyka rozkrawamy, tak aby powstał jeden duży kawałek i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Następnie smarujemy serkiem ziołowym. Na serek wykładamy nadzienie i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Następnie naszą roladę zwijamy uważając żeby nadzienie pozostało w środku. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem, obsypujemy papryką i ziołami i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy kilka łyżek wody i 2-3 łyżki oleju i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (do zrumienienia), w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. Podajemy pokrojone w plastry z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz