wtorek, 21 lutego 2017

PĄCZKI SEROWE

Jako, że Tłusty Czwartek coraz bliżej proponuję szybką alternatywę dla tradycyjnych pączków w postaci pączków serowych.



Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
500 g sera na sernik z wiaderka
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1-2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

smalec do smażenia

Ser, jajka, cukry i śmietanę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy do połączenia składników. Można posłużyć się hakami - ciasto jest dość gęste i klejące. Pod koniec mieszania dodajemy spirytus.
Pączki formujemy rękami zmoczonymi w oleju, żeby ciasto się nie przyklejało 
i wrzucamy na gorący tłuszcz. Pączki smażymy na złoty kolor i wyławiamy na ręcznik papierowy. Po lekkim ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga, jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący pączki mogą przypiec się z zewnątrz,
a wewnątrz pozostaną surowe. 

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś podobne z serka homogenizowany, bardzo fajna alternatywa dla zabieganych, ale ceniących sobie własne wyroby :)

    OdpowiedzUsuń